Ing. Hana Málková
Celý měsíc červen jsme věnovali zdravému mlsání. Učili jsme se, jak krotit chutě na sladké, ale také, jaké potraviny si k mlsání vybírat, aby splňovaly zásady zdravého a vyváženého jídelníčku.
Už tedy máme nějakou představu o tom, po čem sáhnout, když nás zrovna honí mlsná. Pojďme se ale nyní zaměřit na potraviny, které se často pouze tváří, že jsou zdravé, ve skutečnosti však mohou pro náš jídelníček znamenat pořádný kalorický „šok“, nebo je jejich složení přinejmenším diskutabilní.
Müsli tyčinky
Müsli tyčinky jsou v očích mnoha lidí synonymem pro zdravou svačinku. Záleží však na tom, jakou tyčinku vyberete. Nezřídka narazíte na výrobky, u kterých je na prvním místě ve složení uvedený glukózový sirup nebo tuková poleva, takové tyčinky se opravdu nedají považovat za tu nejvhodnější svačinku a v porovnání s nějakou sušenkou nebo čokoládovou tyčinku si moc nepolepšíte. Vybírejte proto výrobky, kde jsou na prvním místě uvedeny celozrnné cereálie, vločky apod., neobsahují polevu a obsah cukru je co nejnižší.
Fresh džusy a smoothie
Freshbary se staly v poslední době velmi populární a stále častěji po ulici chodí lidé s půllitrovými kelímky fresh džusů, šťáv a smoothie. Zdraví z těchto nápojů přímo čiší, jsou zcela jistě plné vitaminů, antioxidantů a některých dalších příznivých látek. Kromě toho však také obsahují plno cukru (především fruktózy obsažené v ovoci) a tedy i energie. Proto je třeba, zejména pokud chcete hubnout, s touto energií počítat a dát si menší množství tohoto nápoje třeba k dopolední svačině. Pokud smoothie doplníte i nějakým mléčným výrobkem, vločkami apod., může se jednat i o plnohodnotnou snídani, je však potřeba mít na paměti, že to není jen "nápoj".
Raw zákusky
Raw strava je v posledních letech velkým trendem a raw restaurace a cukrárny se pomalu množí. Stejně tak i recepty na různé raw dorty připravené většinou z ořechů, semínek, kokosového tuku, ovoce, ořechového "mléka" a sirupů. Takové zákusky jsou určitě na rozdíl od klasických dortů zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, v případě ořechů i kvalitního tuku. Ale energeticky mohou hlavně díky ořechům mnohdy vyjít ještě výše než klasické zákusky. Svým složením vhodnější tedy ve většině případů jsou, ale je potřeba si dát pozor na jejich energetickou vydatnost.
Podobně jsou na tom raw tyčinky, většinou se jejich složení nedá nic moc vytknout, ale vzhledem k tomu, že jsou nejčastěji vyrobeny z datlí a ořechů, tak mohou být vydatným zdrojem cukru a tuku a je potřeba hlídat snědené množství.
Zeleninové chipsy
Zeleninové chipsy se sice tváří jako zdravější alternativa klasických chipsů, ale co do obsahu tuku a energie jsou na tom ve většině případů úplně stejně jako chipsy z brambor, ne-li hůře. To platí v případě chipsů smažených, výjimečně můžete narazit i na sušené zeleninové chipsy, které mají vhodnější složení. Pokud ale opravdu chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte raději po zelenině čerstvé. Případně si můžete zkusit udělat domácí zeleninové chipsy v troubě, na jejichž přípravu použijete jen malé množství kvalitního oleje nebo je lze připravit i zcela bez oleje.
Celozrnné sušenky, koláče
Sušenky, bábovky či koláče z celozrnné mouky jsou určitě vhodnější variantou klasických produktů, stále se však jedná o výrobky, které jsou ve většině případů bohatým zdrojem tuku a cukru. Benefit mírně vyššího obsahu vlákniny a některých dalších příznivých látek tedy není zas tak významný a je potřeba sledovat i celkové složení a nutriční hodnoty.
Jak vybrat "zdravou" sušenku, se můžete dočíst v tomto článku.
Stejně tak je to v případě bezlepkových potravin, ty jsou určitě nezbytnou součástí jídelníčku celiaků a dalších osob, které musí ze zdravotního důvodu lepek vylučovat ze stravy, nicméně pro zdravého člověka vyjde v podstatě nastejno, jestli si dá bezlepkový či lepkový koláč.
Rýžové nebo kukuřičné pufované chlebíčky
Takzvané polystyrenové chleby často jedí lidé, kteří se rozhodnou, že chtějí hubnout. Jedinou výhodou těchto chlebů je to, že jsou plné vzduchu, jsou tedy velmi lehké a člověk jich může sníst ve stejné energetické hodnotě na množství kusů více než klasického pečiva. Co se ale týká nutričních hodnot, žádné výhody tu nejsou, obsah vlákniny většinou není o mnoho vyšší než u klasického pečiva a nevýhodou je především jejich vysoký glykemický index, brzy po nich tedy budete mít opět hlad. Nejhorší variantou jsou chlebíčky s polevou, poleva většinou s čokoládou nebo jogurtem nemá nic společného a jedná se nejčastěji o tzv. tukovou polevu, která je jednak energeticky velmi vydatná a navíc se většinou jedná o tuk s nevhodným složením. Pokud však budete pečlivě vybírat, můžete narazit i na výjimky - výrobky s vyšším obsahem vlákniny a s opravdovou kvalitní čokoládovou polevou.
Mnohem lepší volbou jsou knäckebroty, které obsahují většinou větší podíl vlákniny a mají nižší glykemický index.
Jogurtové polevy
Ať už se jedná o zmiňované pufované chlebíčky, müsli tyčinky nebo třeba ořechy či zmrzlinu v jogurtové polevě, mohlo by se zdát, že se jedná o něco zdravějšího a nutričně hodnotnějšího. Kdybychom měli jistotu, že je onou polevou opravdu jogurt, pravděpodobně by tomu tak bylo, už jen z důvodů nižšího glykemického indexu a zvýšeného obsahu bílkovin. Jogurtová poleva však většinou nemá s jogurtem nic moc společného a její složení nebývá optimální, ve výsledku se tak zvýší spíše obsah tuků v daném produktu, a to navíc tuků s nevhodným složením (obsah nasycených, případně transmastných kyselin). Lepší volbou je se jakýmkoli polevám raději vyhýbat, případně volit ty, které jsou z opravdové ideálně hořké čokolády.
Želatinové bonbony
Asi každý z vás už někdy zaslechl, že želatinové bonbony jsou dobré na klouby. Ale i v tomto případě vás zklameme, tato sladkost vám při problémech s pohybovým aparátem nepomůže. Základ bonbonů tvoří stále převážně cukr, želatiny je ve výrobku tak málo (a ještě ne v patřičné kvalitě), že pokud byste měli přijmout alespoň minimální účinné množství želatiny, přijali byste tolik energie a cukru, že by to veškeré benefity želatiny přebilo.
A s jakými "zdravě se tvářícími" potravinami se setkáváte vy?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.